معاون دبیر کل مقاومت اسلامی نجبا: تشکل‌های مردمی قوی تر از دولت ها عمل میکنند

اینکه تشکل‌های مردمی چه نقشی را می‌توانند در تحولات منطقه ای و بین المللی ایفا کنند سوالی است که در تمام مدت گفتگو با حجت الاسلام یوسف الناصری در پی پاسخ به آن بودیم. آنچه در ادامه میخوانید صحبت های ناصری است در پاسخ به این پرسش مهم. او هم اکنون معاون دبیر کل مقاومت اسلامی نجبا در عراق را بر عهده دارد.

شجر: یکی از اتفاقات خوبی که به وسیله آستان قدس رضوی رقم خورده است، برگزاری جشن های زیرسایه خورشید جهت ترویج فرهنگ رضوی در کشورهای مختلف است. این برنامه چه تأثیراتی می تواند داشته باشید؟

البته این برنامه باید زودتر شروع می شد. یک گروه از این کاروان هم در عراق حضور پیدا کردند و فعالیت های زیادی را در این کشور انجام دادند. این کاروان دیدارهای مختلفی را با طبقات و اقوام مختلف برگزار کرد و دستاوردهای مناسبی داشت.
این را میتوان برنامه ای استراتژیک دانست که ادامه آن از شروعش مهمتر بوده و باعث تحکیم روابط بین آستان قدس رضوی و کشورهای جهان اسلام می شود.

نکته ای که در این جا باید در نظر گرفته شود نقش صوفی ها در عراق و در کشورهای اسلامی است. این گروه در عراق ۸۵ درصد از سنی ها و در کل جهان ۹۰ درصد از آن ها را تشکیل می دهند. مشایخ و بزرگان این گروه خود را از شاگردان امام رضا(ع) محسوب می کنند و این زنجیره شاگردان را زنجیره طلا می نامند. آستان قدس رضوی علاوه بر شیعیان برای ۹۰ درصد سنی ها نیز از اهمیت و احترام والایی برخوردار است و این ارتباطات می توانند امکان تحول مهمی در جهان اسلام باشد. آستان قدس رضوی اگر ارتباطات خود را از طریق صوفی ها آغاز نماید و توسل به ارتباط و دعوت از آنان برای زیارت و مشارکت در کارها، این امکان را بوجود می آورد تا گام مهمی در وحدت بین مذاهب اسلامی بردارد.

 

شجر: به نظر شما تاکنون آستان قدس رضوی چقدر توانسته در ترویج فرهنگ ناب رضوی و اندیشه های اصیل انقلاب اسلامی در سطح منطقه موفق باشد؟

فعالیت آستان قدس رضوی تا امروز در جهت ترویج فرهنگ رضوی آنگونه که ما توقع داشتیم نبوده است. با وجود این که این نهاد نسبت به سایر عتبات عالیات از وجهه و قدرت اداری بیشتری برخوردار است ولی خدمات فرهنگی خارج از حدود استان خراسان به پای فعالیت های داخل استان این نهاد نمیرسد! تمرکز بیشتر کارها در خراسان و مشهد است.

برنامه هایی مثل زیر سایه خورشید را می توان صدور انقلاب فرهنگی نامید و با این برنامه ها و با توجه به مسئولیت فرهنگی و اخلاقی آستان قدس رضوی در ترویج فرهنگ اصیل امام رضا(ع)، می توان امید داشت که آستان قدس رضوی به یک مرکز فرهنگی بین المللی تبدیل شود. الان زیربنای فعالیت های فرهنگی وجود دارد ولی خروجی ملموسی مشاهده نمی شود.

 

شجر: تشکل های مردمی می توانند چه نقشی در ترویج فرهنگ رضوی و روشنگری افکار عمومی در عرصه بین المللی ایفا کنند و چه تجاربی در این حوزه وجود دارد؟
تشکل های فرهنگی با استفاده از ظرفیت رسانه ها می توانند به ترویج فرهنگ رضوی کمک کنند. با توجه به بحث قبل و اهمیت صوفی ها در جهان اسلام، اگر با زبان این گروه فرهنگ امام رضا(ع) منتشر شود می توان نتایج مثبتی را مشاهده کرد. همچنین انتشار کتب مختلف و به زبان های گوناگون و شرکت در نمایشگاه های کشورهای مختلف می تواند در این امر موثر باشد.

حضور عمده گروه های مردمی با همین برنامه زیر سایه خورسید شروع شد و در عراق هم برخی ان جی او ها در این زمینه ها فعالیت می کنند. این سازمان های مردمی کار خیلی مهم و اساسی در سطح فرهنگی صورت می دهند. آستان قدس رضوی می تواند از این ظرفیت ها استفاده کند و چون ان جی او های مختلف در طبقات و گروه های متفاوت فعالیت می کنند ارتباط با آن ها خیلی مهم و تاثیرگذار است. البته این کار آستان قدس تازه شروع شده و ما نمی توانیم قضاوت کنیم که عقب افتاده و یا خیلی عالی بوده است. باید هر کاری در طول زمان نتایجش را بررسی و مشاهده کرد. در خصوص برنامه زیر سایه خورشید هم باید منتظر بود و در سالهای آینده نتایجش را مشاهده کرد.

 

شجر: در سال های گذشته تشکل های مردمی کشورهای اسلامی کمتر با یکدیگر ارتباط داشتند. چطور باید این ارتباطات را شکل داد و قوت بخشید؟

ما توقع زیادی از ارتباطات سیاسی نداریم. ارتباطات سیاسی تابع شرایط سیاسی است و با توجه به نزدیکی و دوری سیاست ها شکل می گیرد. ارتباطات غیرسیاسی و مردمی از اهمیت و تأثیر بیشتری برخوردار است. بعضی اوقات سیاست کارهای نادرستی انجام می دهد و بعضی اوقات باعث رشد می شود. اگر ارتباطات باعث هماهنگی بنیادهای فرهنگی شود می تواند موثر باشد و بدین ترتیب برنامه های فرهنگی شکل گرفته و راه خودش را پیدا می کند. دولت باید کمک بکند و کار اساسی فرهنگی از دولت ها جدا باشد.

 

شجر: اولویت اصلی فعالیت های تشکل های مردمی برای فعالیت های بین المللی چه باید باشد؟

یک محور مهم داریم به نام محور مقاومت. در این خصوص اسم دولت ها آورده می شود ولی در اصل دولت ها نیستند. به جز ایران که دولت هم حمایت می کند در سایر کشور ها محور مقاومت دست دولت ها نیست و مردم آن را هدایت میکنند.

جنبش های اسلامی هستند که محور مقاومت را شکل داده اند. الان در عراق نزیک به ۶۰ گروه اسلامی داریم که تعداد قابل توجهی است. بزرگترین آن ها حشد الشعبی است که حدود ۱۲۰ هزارسرباز دارد.

این محور قوی تر از محور دولت ها بوده و هست. سیاست ها ممکن است امروز نزدیک و فردا دور باشند ولی محور مقاومت ملت ها بسیار مؤثرتر هستند. امروز متفکرین روس تازه با متفکرین اسلامی آشنا شدند و تازه اختلاف اسلام مقاومت و مرتجعانه را درک می کنند.

ما از خط مقاومت اسلامی عبور کرده ایم و غیرمسلمانان نیز با ما هستند. ما نباید بر اسلامی بودن این محور مقاومت تأکید کنیم زیرا این خط بزرگتر از جهان اسلام است. ما افرادی در این محور داریم که مسیحی هستند. امروز برخی از کشورهای قاره های دیگر از جمله آمریکای لاتین هم جزو خط مقاومت محسوب می شوند. انقلاب صادر شده و محور مقاومت در جهان گسترش پیدا کرده و باید فکر کنیم که چگونه این محور انسانی در دنیا و جمع آزادگان جهان را تقویت کنیم.
بنظر می رسد که ایران و محور مقاومت باید رهبری حرکت مقاومت جهانی بر علیه استبداد و استکبار را بر عهده بگیرد و فقط بر منطقه خاورمیانه تاکید نکند.

 

شجر: یکی از مشکلات امروز جهان اسلام تفرقه ای است که حضور گروه های تکفیری موید آن است. برای مقابله با این مسئله و حفظ جهان اسلام، تشکل های مردمی باید چه مسائلی را در دستور کار قرار دهند؟

در کار وحدت و تقریب جمهوری اسلامی تجربه زیادی دارد. در ایران دو دانشگاه وجود دارد که کار عظیمی در این حوزه انجام می دهند. ما در عراق در راه تاسیس یک دانشگاه بین ادیان و مذاهب هستیم. البته صدای تکفیری ها خیلی ضعیف شده است. الان پس از شکست های بزرگی که متحمل شده اند و نابودی در عراق و ضعیف شدن در سوریه، اواخر عمر خود را طی می کنند. الان کشور عربستان ارتباط با این گروه ها را تکذیب می کنند. تکفیری های در مدت زمانی کوتاه تمام خواهند شد ولی کار وحدت باید ادامه پیدا کند.

بارگذاری نوشته های مرتبط بیشتر
نظرات بسته شده است.