بخش قابل توجهی از الگوهای تربیت جنسی، وارداتی هستند

سومین دوره از سلسله نشست‌های تخصصی گفتمان تربیت با موضوع «تربیت جنسی مبتنی بر آموزه های دین» با حضور دکترسید محسن اصغری نکاح عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی، ویژه مشاوران و مربیان تربیتی و کارشناسان حوزه تعلیم و تربیت، از ۱۳ خرداد الی ۱۴ تیر در موسسه جوانان آستان قدس رضوی برگزار شد.

 

تربیت و روش

به قول قدیمی‌ها تربیتش از خودش مهم تر است. این را همه ما از گذشته شنیده‌ایم و امروزه نقش تربیت جایگاه علمی دارد و در جریان زندگی انسان نقش مهم و اساسی دارد. تربیت به معنای آموزش روش رفتاری و گفتاری است و شامل ایجاد یا فعلیت بخشیدن هر نوع کمالی در انسان که مطلوبیت و ارزش داشته باشد می‌شود و یکی از بخش‌‌های تربیتی انسان، تربیت جنسی است که لازم است به آن توجه شود.

یکی از سلسله نشست‌هایی که این روزها به همت مرکز تخصصی مشاوره و پاسخگویی موسسه جوانان آستان قدس رضوی در حال برگزاری است، دوره سوم طرح تخصصی گفتمان تربیت با موضوع تربیت جنسی است. سری به آنجا می‌زنیم تا در جریان برنامه قرار بگیریم.

بخش قابل توجهی از الگوهای تربیت جنسی، وارداتی هستند

در ابتدا سراغ مهدی فائزی مدیر مرکز مشاوره و پاسخگویی موسسه جوانان می‌رویم و می‌خواهیم در مورد برگزاری جلسات در موسسه جوانان توضیحاتی بدهد و این طور شروع می‌کند:

سلسله نشست‌های تخصصی گفتمان تربیت، پاتوقی است، برای مهارت افزایی و آموزش‌های ارتقایی مستمر مشاوران و مربیان تربیتی مرتبط با نوجوانان و جوانان که در مرکز مشاوره و پاسخگویی موسسه جوانان آستان قدس رضوی برگزار می‌شود.

در این سلسله نشسست‌های تخصصی، مشاورین به طور دائم و به شکل مستمر در حال به روز کردن مهارت‌ها و توانمندی‌های مشاوره‌ای خویش هستند، که این امر با دعوت از اساتید شاخص و صاحب نظر و دارای نظریات متمایز و برجسته در حوزه تعلیم و تربیت نوجوان و جوان صورت می‌پذیرد.

سومین دوره از سلسله نشست‌های تخصصی گفتمان تربیت با موضوع الگوی تربیت جنیس مبتنی بر آموزه‌های دینی در طول یک ماه برگزار شد و در این باره فائزی بیشتر توضیح می‌دهد: در این دوره ما، گفتمان تربیت جنسی را داریم و همانطور که مستحضر هستید بخش قابل ملاحظه ای از الگوهای تربیت جنسی، وارداتی هستند و به جامعه ما تحمیل می‌شود و ما باید به دنبال یک الگوی بومی منطبق بر هویت دینی و فرهنگی خودمان باشیم و این سئوال به ذهن می‌‌رسد، وقتی قرار است کاری انجام شود چه مدلی برای جایگزینی داریم؟

وی می‌گوید: یکی از گروه‌های عمده و اولیه‌ای که علاوه بر والدین باید با شیوه‌های جدید آشنا شوند ، مشاوران تربیتی ما هستد. در این دوره تخصصی، ۹ جلسه آموزشی به ظرفیت ۳۶ ساعت آموزشی برای مشاوران و مربیان تربیتی با حضور دکتر اصغری نکاح برگزار می‌شود.

در این سلسه نشست‌های تخصصی به صورت متوالی و مستمر و مرحله‌ای، سیر تربیت جنسی از قبل تولد تا طی مراحل مختلف رشد، روش‌ها و راهکارها و علل و موانع فرآیند طبیعی تربیت جنسی بررسی می‌شود.

این مقام مسئول خاطر نشان می‌کند: در بین اساتید مشهدی و مرتبط با مرکز مشاوره و پاسخگویی جوانان، جناب آقای دکتر اصغری نکاح فعالیت‌های تخصصی زیادی در این راه انجام داده‌ است و برای اولین بخش از دوره‌های تخصصی تربیت جنسی مبتنی بر آموزه های دینی انتخاب شدند و در مراحل بعدی اساتیدی صاحب نظر و واجد نظریه قابل اعتنا در این باره از تهران و قم دعوت خواهند شد .

وی هدف از برگزاری این جلسات را این طور بیان می‌کند: در این جلسات آخرین دستاوردهای علمی مبتنی بر نگاه دینی در تربیت جنسی مرور می‌شود ودر پایان دوره، مشاوران و مربیان ما در سطح شهر و کشور این گفتمان را نشر می‌دهند.

در این برنامه بیش از ۱۴۰ مربی و مشاوره ثبت نام کرده‌اند که با بررسی‌هایی که صورت گرفته است، تعداد ۱۰۰ نفر از مشاوران تربیتی واجد شرایط حضور در دوره شناخته شده اند که پس از حضور موفق و موثر در جلسات و طی فرآیندهای مختلف ارزیابی موفق به دریافت گواهینامه پایان دوره خواهند شد.

پیشگیری بهتر از درمان

سالن پر شده است و استاد در حال پاسخ گویی سئوالات است. سراغ معصومه چرمچی‌زاده می‌روم. وی روانشناس مراکز کودکان بی سرپرست و بد سرپرست است و بیش از ۴۰ سال سابقه کار دارد. او سال‌هاست با موسسه جوانان آستان قدس رضوی در ارتباط است و در نشست‌ها شرکت کرده است و در این باره این طور می‌گوید: مرکز تخصصی مشاوره و پاسخگویی موسسه جوانان، مرکز بسیارفعال، به‌روز، پر نشاط و خوبی است و ما اگر از این مراکز به تعداد بیشتری داشته باشیم موفق تر خواهیم بود.

وقتی از او در مورد برگزاری این جلسه می‌پرسم با ذوق زدگی می‌گوید: کاری نو است، تلفیقی از روانشناسی و آموزه‌های دینی در تربیت جنسی.

وی اظهار دارد: خانواده‌های زیادی درگیر این مسئله با فرزندان خود هستند. خانواده‌ها نیاز به اطلاعات دارند. ما باید آموزش به خانواده‌ها را قبل از رسیدن به آسیب شروع کنیم. پیشگیری قطعا بهتر از درمان است.

او اظهار نگرانی نسبت به خانواده‌ها دارد و می‌گوید: متاسفانه خانواده‌ها کم اطلاع هستند و همین باعث می‌شود فرزندانشان دچار آسیب شوند.

مشکلات از جایی شروع شده است که کسی نتوانسته پاسخی بدهد، این را معصومه علیپور با ۱۵ سال سابقه به عنوان مشاور مربی می‌گوید و ادامه می‌دهد: خانواده‌‌‌‌‌‌‌ها باید برای سئوال‌های فرزندانشان در این خصوص پاسخی داشته باشند و این وظیفه ما است که خانواده‌‌‌ها را آگاه کنیم و ما نیاز به برگزاری چنین جلساتی با این موضوع داریم.

سراغ معصومه دهقان می‎رویم، معاون پرورشی در مدرسه است و ۱۶سال است که با موئسسه در ارتباط است. وی می‌گوید: ما شاهد برگزاری یک سلسله نشست خوب با موضوعی تخصصی و  مورد نیاز جامعه هستیم. این که در این راه قدم گذاشته شده است خوب است ولی کافی نیست و نیاز به برگزاری دوره‌های تکمیلی و نیز تسری آموزش‌ها به والدین و نیز نوجوانان و جوانان دارد .

شیپور خطر

شیپور خطر زده شده است این را دکتر سید محمود سعیدی رضوانی استاد دانشگاه فردوسی می‌گوید. وی یکی از شرکت کنندگان در این جلسات است و ادامه می‌دهد: بیشترین نا به هنجاری‌‎های جامعه از ناهنجاری‌های جنسی نشات می‌گیرد و در واقع بلایی خانه‌مان سوز است.

او در مورد برگزاری این جلسات می‌گوید: حکم مداخله در بحران را دارد. به نظر او بحران از خیلی قبل‌تر شروع شده است و ادامه می‌دهد: نمی‌خواهم لفظ دیر شدن را استفاده کنم  ولی لازم بوده است از گذشته کارهایی در این خصوص انجام شود و با خنده می‌گوید: البته ماهی را هر موقع از آب بگیری تازه است و اقدام مرکز تخصصی مشاوره و پاسخگویی موسسه جوانان آستان قدس در این زمینه قابل تقدیر است .

این استاد حوزه تعلیم و تربیت در ادامه می‌گوید: ما باید در سیستم آموزشی و تربیتی‌مان ، تربیتی جنسی مدل ایرانی داشته باشیم، نه غربی.

محمد چنارانی یکی دیگر ازمشاوران تربیتی و شرکت کنندگان این دوره بوده و چند سالی است در مدارس برای نوجوان‌ها و خانواده‌ها در امور اخلاقی و تربیتی به امر مشاوره و مربیگری، می پردازد. او در خصوص ضروت این موضوع می‌گوید: ضرورت این بحث خیلی زیاد است چون یک بحث جدید است، حالا بنا به علت‌هایی در رسانه و.. بدان پرداخته نمی‌شود و در جلسات هم به شکل محدود ، مطرح می‌شود در حالی که این نیاز جامعه امروز است و تعداد زیادی از بچه‌ها درگیر آن هستند و نمی‌دانند چه کار کنند و این وظیفه نهادهای تخصصی و مرتبط است که اطلاعاتی در اختیار خانواده‌ها بگذارند.

وقتی از او می‌پرسم اگر  تربیت جنسی با آموزه‌های دینی همراه باشد چه فایده‌ای دارد می‌گوید: توجه به مسائل جنسی در آموزه‎هایی که در قالب روانشناسی و دیگر علوم داده می‌شود، ممکن است خطاپذیر باشد ولی وقتی می‌گوییم مبتنی بر آموزه‌های دینی یک نوع آرامش قلبی و اطمینان برای ما ایجاد می‌شود.

سراغ حیدر فولادی می‎‌رویم. حدود ۵ سال است در تربیت جنسی فرزندان کار کرده است و می‌گوید: برگزاری این جلسات برای مشاورین و مربیان خیلی خوب بوده است و این استقبال ضرورت موضوع را می‌رساند.

به پایان آمد این دفتر، حکایت همچنان باقی است..

 

گزارشگر: ریحانه بناءزاده

بارگذاری نوشته های مرتبط بیشتر
نظرات بسته شده است.