نماینده فرهنگی سابق ایران در آرژانتین: کارهای فرهنگی فقط توسط تشکل‌های فرهنگی انجام بشود

می‌شود امریکای لاتین را یکی از نقاط استراتژیک در مراودات فرهنگی در نظر گرفت.حجت الاسلام ربانی حدود بیست سال در آرژانتین فعالیت و تجربیات ارزنده ای در رابطه با تعاملات فرهنگی بین تشکلی داشته است. او میهمان اجلاس جوانان رضوی بود. حرف های زیادی داشت ؛ از چرایی و لزوم کار تشکلی تا ضرورت حمایت از جوانان. آنچه در ادامه می‌خوانید حاصل گفتگوی صمیمانه ماست با او.

 

شجر: آنچه که تا امروز شاهد بوده ایم فعالیت جداگانه تشکل ها در حوزه های خاص خود بوده است. وجود ارتباط بین این تشکل های مردمی چه تأثیراتی می تواند داشته باشد؟ چه اولویت هایی را در این همکاری ها باید دنبال کنند؟

اولین وظیفه تشکل های فرهنگی این است که به دنبال حل چالش های داخلی کشور خود باشند و در خصوص آن ها نظر بدهند و برنامه ریزی و همکاری کنند.
شاید یک طرح این باشد که تشکل ها هر کدام یک کار تخصصی انجام دهند. یا چند تشکل روی پروژه خاصی متمرکز شوند.
در واقع ما می توانیم کارهایی که نیاز به همت عمومی دارند را به واسطه تشکل ها انجام دهیم. یکی از مشکلات ما این است که همه کارها را میخواهیم انجام دهیم.
باید تقسیم کار جدی صورت پذیرد. در داخل کشور خیلی از تشکل های ما کار موازی انجام می دهند. بنابراین ما اگر بتوانیم در این تشکل ها به یک برنامه ریزی برسیم که چالش های روبرو با حکومت اسلامی را شناسایی و برای رفع آن ها برنامه ریزی کنند و راه حل ارائه دهند به موفقیت نزدیک خواهیم شد.

 

شجر: آستان قدس به پشتوانه فرهنگ رضوی فعالیت هایی را انجام می دهد اما اگر بخواهیم مشهد را بعنوان میزبان تشکل ها در نظر بگیریم، برای بهره وری بیشتر چه ظرفیت هایی باید فعال شوند؟

آستان قدس رضوی همیشه محل برکت بوده و خواهد بود. علمای بزرگ ما اینجا مرتب زیارت می کنند و شخصیت های علمی و فرهنگی حضور دارند. در این راستا ما باید بتوانیم برای علمایی که در طول سال در مشهد حضور دارند برنامه ریزی داشته باشیم تا از اینها استفاده بهتری بکنیم.

دوم اینکه تشکل ها در کل کشور را به شکلی به شخصیت های ممتاز کشور وصل کنیم تا آن ها را راهنمایی و کمک کنند؛ یعنی تشکل ها بدانند که هر زمان مشکلی پیدا کردند در شهر های کشور می توانند از کمک شخصیت ها و از پتانسیل مادی و معنوی آستان قدس رضوی می توان استفاده کرد و پل شناسایی با شخصیت های مطرح با تشکل ها شد.

برای مثال ما در آمریکای لاتین می توانیم موجب وصل شخصیت های مسلمان؛ فعال اجتماعی و سیاسی مسیحی و حامیان فلسطین را با مجموعه آستان قدس رضوی آشنا کنیم.

 

شجر: برای اثرگذاری مفید در سطح منطقه و جهان ناچار به ارتباط با تشکل های سایر کشورها و اتحاد با آن ها هستیم، برای شکل دادن به این ارتباط چه باید کرد؟

سازمان های بین المللی که در خارج از کشور کار می کنند به اندازه کافی وجود دارند. بحث بر این است که چگونه این سازمان ها را با تشکل های جوانان و امام رضا (ع) مرتبط گردانیم. بنظرم اکثر این مراکز آمادگی دارند که برنامه های آستان قدس را در کشور های خودشان اجرا کنند. آستان قدس می خواهد معارف رضوی را ترویج کند و راه این ها استفاده از رسانه و سایر اقلام فرهنگی است. باید از این نمایندگی در این امر استفاده کرد.

به عنوان مثال ما در امر ترجمه می توانیم کمک کنیم. ما می توانیم کانال های مجازی را به زبان اسپانیولی برعهده بگیریم و مقالات و خبرها را تأمین کنیم. همچنین میتوانیم محصولات آستان قدس را در آمریکای لاتین نمایش بدهیم. بنابراین تشکل هایی ایجاد می شوند تا معارف اسلامی را از طریق استان قدس انجام دهند و برای اینکار باید از همکاری نمایندگی های سازمان های مختلف در کشورها استفاده و مسئله عرضه را حل کنند. از طرفی دیگر برای دعوت و حضور شخصیت های مختلف کشورهای مختلف در اجلاس ها و همایش ها می توان از ارتباطات با کشورها استفاده کرد.

 

شجر: بزرگترین آسیبی که متوجه تشکل هاست را چه میدانید؟

بزرگترین آسیب فعالیت تشکل ها عدم ادامه دار بودن کارهاست. تشکل ها کاری را شروع و بعد از مدتی رها می کنند. اگر این تشکل ها یک متولی داشته باشند و مأمور به انجام یک کار اصلی باشند و هم افزایی در این امر داشته باشیم می توان یک حرکت جهانی به سوی مهدویت را ایجاد کرد.

 

شجر: با توجه به شناخت و فعالیت های شما در سطح کشورهای آمریکای لاتین میخواهم بدانم در این کشورها چه میزان آشنایی با شهر مشهد به عنوان پایتخت معنوی ایران وجود دارد؟

متأسفانه سطح شناخت از مشهد بسیار پایین است.

مشهد این استعداد را دارد که ما یک شهر سایبری ایجاد و از این طریق معارف رضوی را به کل جهان منتقل کنیم و برای اینکار زیرساخت های جهانی تهیه شود. تشکل ها هم باید بدانند که ما باید جهانی شویم و راه این جهانی شدن را به آن ها نشان دهیم.

این اجلاس می تواند این کارکرد را داشته باشد تا مشخص شود که این تشکل ها هر کدام در چه حوزه ای فعالیت می کنند و چه برنامه ریزی می توان برای آن ها کرد.
ما می توانیم در مناطق مختلف جهان معارف امام رضا(ع) را بوسیله فعالیت های رسانه ای منتشر کنیم. آستانقدس رضوی باید مسئولیت این کار را بر عهده بگیرد.

 

شجر: امروزه حتی برخی که به دنبال جذب توریست و گردشگر به مشهد هم بوده اند نتوانسته اند به موفقیت دست پیدا کنند. بنابراین چگونه می شود راه هایی برای جذب مخاطبین بین المللی پیدا کرد؟

دشمن اجازه معرفی ایران به عنوان یک مرکز فرهنگی و گردشگری را نمی دهد. شما باید برنامه ریزی داشته باشید و زیرساخت ها را برای تأمین نیازهای فرهنگی کشورهای مختلف تأمین کنید. اینکه بگوییم نمی شود درست نیست.

مردم هم گوش می دهند و ما قدرت و امکانات را هم داریم. بنده که در سال ۶۳ به آرژانتین رفتم یک مرکز ایجاد کردیم ولی الان ۶۰ مرکز در کشورهای مختلف داریم.

زمانی تلویزیون و رادیو و خبرگزاری نداشتیم اما الان داریم. امروزه هم اولین حوزه علمیه جهان اسلام به زبان اسپانیایی در قم ایجاد شده و بیش از ۱۰۰ طلبه ایرانی در موسسه ما زبان یاد گرفته اند و با دانشگاه ها و کانال های تلویزیونی ارتباط داریم. بنابراین می شود ارتباط گرفت و فرهنگ اسلامی را به آن مناطق برد. دانشگاه ها درخواست حضور و ارائه مباحث اسلامی از ما دارند. در این سال ها به این نتیجه رسیدم که ما برای اینکه بتوانیم فرهنگ اسلامی را صادر کنیم باید تشکل های خصوصی کارها را انجام دهند. اگر فعالیت های فرهنگی را دولتی کنیم موفق نمی شویم و کار مردمی نخواهد بود.

بارگذاری نوشته های مرتبط بیشتر
نظرات بسته شده است.