در آخرین روزهای تابستان ۹۸ رهبر معظم انقلاب اسلامی، عوامل مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی را به عنوان دست اندرکاران تألیف کتب برترین آرزو به حضور فراخواندند که در این دیدار ضمن تأیید محتوای این کتب که قبلا مورد مطالعه قرارداده بودند بر لزوم گسترش و فراگیری آموزش این محتوا طبق الگوی اردویی هفت روز در بهشت تأکید کردند.
دیدار با ولی امر مسلمین جهان قطعا نقطه عطفی برای موسسه جوانان آستان قدس رضوی بوده است چرا که این دیدار در نوع خود و در سطح آستان قدس رضوی شاید برای اولین بار اتفاق افتاده و حالا این موسسه با نیروی محرکه قویتر و تغییرساختاری هدفمند ذیل بنیادکرامت رضوی برنامههای خود را با قدرت پیش میبرد.
به مناسبت بیست و دوم مراد ماه، روز تشکل ها و مشارکت های اجتماعی پای صحبتهای مجتبی مختاری مدیر عامل این موسسه نشسته ایم.
- برای شروع کمی از سیاستها و اهداف این موسسه برای ما بگویید؟
مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی از سه سال گذشته با رویکردی تربیتی فصل تازهای از فعالیتهای خود را برنامهریزی و با هدف تقویت بنیه معرفتی و اعتقادی جوانان و نوجوانان کشور و آشنایی آنان با سبک زندگی اسلامی اقدام به تعریف الگوی تربیتی برترین آرزو کرد. این مؤسسه در این مدت با توجه به رسالتهای جدید تعریف شده و با استفاده از گروه تحقیقاتی و پژوهشی زبده در بخش تأمین زیرساخت نرمافزاری، محتوایی مناسب برای یک الگوی تربیتی ویژه جوان و نوجوان در قالب ۷ جلد کتاب تربیتی-معرفتی مبتنی بر علوم عقلی و مبانی «علامه طباطبایی» تولید کرده است.
با توجه به اهمیت موضوع طی سه سال گذشته این محتوا توسط اساتید مجرب و آموزشدیده برای ۴ هزار دانشآموز نخبه و استعداد درخشان سراسر کشور در دورهای با نام «هفت روز در بهشت» تدریس و کلیه اشکالات و البته شبهات آن در یک نظام ارزشیابی مستمر برطرف شد. از طرفی این محتوا برای ارائه نظر و پیشنهاد در اختیار برترین علمای قم و مشهد قرار گرفت که به اتفاق مورد نظر و تأیید آنان بود و همگی با اذعان به خلاء موجود در کشور برای اینچنین محتوایی که معارف کاربردی را برای قشر جوان و نوجوان سادهسازی کرده باشد بر فراگیری آن تأکید کردند.
مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی بنا به تاکیدات و دغدغه جدی تولیت معزز آستان قدس و رسالت و وظیفه اصلی مجموعه؛ همت خود را بر گسترش هرچه بیشتر این معارف گذاشته و دبیرخانهای با نام برترین آرزو برای طراحی و برنامهریزی ارائه این الگوی تربیتی به مجموعهها و هستههای خودجوش مردمی که در راستای معرفتافزایی جوانان و نوجوانان سراسر کشور فعالیت میکنند، قرارداده است.
یکی از دغدغههای این مجموعه که در طی این سالها با همراهی تولیتهای وقت آستان قدس رضوی به خوبی مدیریت شده، نیاز به فضای آموزشی اردوگاهی بوده که به لطف حضرت رضا علیه السلام هماکنون سه مجموعه اردوگاهی در اختیار این موسسه قرار گرفته و روزانه ظرفیت پذیرایی بیش از هزار نفر را برعهده دارد؛ البته از ابتدای امسال و با شرایط ویژه کشور در مواجهه با ویروس کرونا فعالیت این مجموعهها کاهش پیدا کرده که البته با تدابیر و برنامهریزی انجام شده در ورود به حوزه آموزش مجازی، انرژی اصلی موسسه در این مدت برای این مسئله خرج شده است.
یکی دیگر از ملزومات فراگیری و گسترش محتوای تولید شده، تربیت استاد و مربی مسلط به این مباحث و ارتباط با جوان و نوجوان بود که این مجموعه در طی سه سال با برگزاری دورههای تربیت استاد و تربیت مربی برهان در سطح کشور، ضمن آموزش و تربیت استاد عقاید اسلامی و مربی نوجوان، بازوان تربیتی خود را در سراسر کشور تقویت کرد.
- به عنوان یک مجموعه فرهنگی در موضوعاتی مانند خودباوری و تربیت جوانان چه برنامههایی دارید؟
باید گفت با شروع درگیری کشور با ویروس کرونا و تعطیلی مراکز آموزشی و فرهنگی ، این موسسه از اسفند سال گذشته زیرساختهای لازم برای تغییر رویکرد خود از آموزش حضوری به آموزش مجازی را آماده کرد و در حال حاضر با راهاندازی سیستم جامع آموزشی خود کلیه کلاسها و دورههای تعریف شده خود را به صورت مجازی در سطح کلان و تقریبا ۴ برابر ظرفیت دورههای حضوری برگزار کرده که مورد استقبال بینظیر مخاطبان قرار گرفته و با توجه به پشتیبانی آنلاین کلاسها و نحوه برگزاری مرحلهای کلاس بازخورد بسیار مناسبی از سوی شرکتکنندگان نیز دربرداشته است.
میتوان گفت این جهادی بود که خادمان فرهنگی حضرت رضا علیه السلام با تلاش شبانهروزی خود، تهدید تعطیلی دورههای تربیتی را به فرصت تبدیل کرده و حالا این مهم با صرف هزینه کمتر برای جامعه مخاطب هدف شامل نوجوانان نخبه و با دغدغه در این زمینه، طلاب و دانشجویان فعال در عرصه تربیت جوان و نوجوان و در سطح وسیعتر در حال برگزاری است.
تصویربرداری و تدوین ساعتها کلاس مجازی، راهاندازی سامانه جامع آموزشی برپایه نرمافزاری تحت وب، فراخوان دورههای آموشی نظیر دوره تربیت استاد عقاید اسلامی، دوره تربیت مربی و دوره هفت روز در بهشت، فرایند ثبتنام و برگزاری و پشتیبانی آنلاین کلاسهای مجازی در این مدت محدود، جز با روحیهای جهادی و نگاه ویژه حضرت ثامن الحجج علیه السلام امکانپذیر نبود.
- چه ضرورتی داشت چنین موسسهای در آستان قدس رضوی تشکیل شود؟
موسسه جوانان آستان قدس رضوی در سال ۱۳۷۶ با نام «مؤسسه خدمات مشاورهای جوانان و پژوهشهای اجتماعی آستان قدس رضوی» به دستور تولیت فقید آستان قدس رضوی و با هدف برقراری ارتباط، بررسی و حل مشکلات جوانان، کوشش برای یافتن راههای مقابله با تهاجم فرهنگی غرب، ارتقاء سطح آگاهی، معرفت دینی واجتماعی جوانان تاسیس شد.
اکنون نیز با توجه به خلاهای موجود در حوزه تربیت معرفتی جوانان در سراسر کشور و عدم تعریف صحیح مجموعهای با این دغدغه در سطح کشور، این موسسه در تلاش است در راستای بیانیه گام دوم انقلاب، با طراحی قالبهای مختلف تربیتی که برای جوان و نوجوان جذاب نیز باشد، معارف اسلامی کاربردی را برای این قشر از جامعه ارائه کند، چراکه باور داریم جوان تراز انقلاب اسلامی اگر پایههای اعتقادی درست و محکمی نداشته باشد و اگر توحید را درست معنی نکند در ادامه گرفتار مثلث شوم زر، زور و تزویر خواهد شد و از مسیر توحیدی خدا خارج میشود.
- برنامه این موسسه در ارتباط با تشکلها و مجموعههای مرتبط با جوانان چگونه است؟
اساس حرکت و توسعه فعالیتها در موسسه جوانان بهعنوان یکی از مجموعههای ذیل بنیاد کرامت رضوی که پیشران حرکتهای اجتماعی و ارتباط با عموم مردم میباشد، تعامل و مشارکت با تشکلهای مردمنهاد آتش به اختیار میباشد.
توانمندسازی، حمایت و ارائه خدمات و توسعه عملیتاهای فرهنگی تربیتی آستان قدس در سطح کشور از جمله ماموریتهای موسسه در این سالها با تشکلها بوده است که زیرسایه خورشید بهعنوان اقدام شاخص این سالهای آستان قدس در دهه کرامت در ۲۰۰۰ نقطه کشور و به همت ۳۰۰۰ مجموعه؛ نشست سراسری هستههای خودجوش مردمی با حضور بیش از ۱۱۰۰ مجموعه از سراسر کشور و اختصاص فضای اردوگاه امام رضا علیه السلام و مجتمع دانشجویی امام رضا علیه السلام و میزبانی بیش از ۱۵۰٫۰۰۰ نفر از مخاطبین مجموعههای مردمی در سطوح تشکلهای محلی، مدرسهای، دانشجویی و طلبهای و … از جمله کارها و فعالیتهای صورت گرفته در این مدت می باشد.
سیزدهمین دوره جشنهای مردمی زیر سایه خورشید امسال نیز به عنوان بزرگترین برنامه فرهنگی دهه کرامت رضوی در کشور با شرایط ویژه و خاصی برگزار شد که با توجه به شیوع ویروس کرونا نگرانیها از باب تعطیلی این مراسم از مدتها پیش به گوش میرسید که با توجه به مطالبه تشکلهای مردمی در سراسر کشور و بررسیهای انجام شده نسبت به نیاز معنوی مردم تصمیم به اجرای این برنامهها با توجه و رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی گرفته شد که به حمدالله و عنایت ویژه حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام کلیه برنامههای تدارک دیده شده به نحو احسنت و با رعایت شیوهنامههای بهداشتی وزارت بهداشت برگزار و انجام شد.